Om Blott en dag.

Alla har vi hemligheter. Men tänk dig en hemlighet så stor att den får ödesdigra konsekvenser till och med för kommande generationer …
 

Therese Slettengrens debutroman Blott en dag handlar om hur vi människor formas av vårt förflutna. Ett förflutet som vi inte kan fly från – hur gärna vi än skulle vilja.
 
–      De flesta har säkert någon gång dolt sanningen, eller haft en mörk hemlighet de helst inte pratar om. Det kan röra sig om ekonomiska bekymmer, övergrepp, sjukdomar, alkoholism eller otrohetsaffärer. Andra kanske undrar varför saker och ting blev som det blev och söker en förklaring till sin egen prägling och sitt eget öde, konstaterar frilansskribenten Therese Slettengren vars relationsroman Blott en dag handlar om just detta.
 
Romanen Blott en dag tar avstamp på 1960-talet men greppar om en längre tidsperiod än så. Bokens huvudperson Nora växer upp som enda barn till två äldre föräldrar. Hon är mobbad i skolan, och spenderar helst sin lediga tid med pappa Herman som hon har en varm och nära relation till.
 
När Nora en dag blir överfallen och svårt misshandlad tystas det hela ner. Nora misstänker att hennes pappa döljer något för henne. Men vad? Hon försöker glömma det som varit men det förflutna hinner i kapp. Många år senare inser Noras vuxna dotter Sara att det funnits hemligheter i familjen som påverkat henne mer än hon kunnat ana. Hon måste agera. Innan det är för sent.
 
Blott en dag är en relationsroman där mörka familjehemligheter skapar splittringar som sträcker sig över generationer. Den kretsar kring hur en pappas svek mot sin ungdomskärlek får tragiska följder för den han älskar högst, hans dotter Nora. Men även kommande generationer får ta konsekvenserna av sveket långt senare.
 
Boken är skriven utifrån tanken att vi alla formas av det förflutna. Och Therese Slettengrens budskap är tydligt; sanningen är alltid att föredra, hur obehaglig den än må vara.
 
–      Att dölja eller förtränga jobbiga och traumatiska händelser kan få ödesdigra konsekvenser för våra liv, prägla en familj och därmed också påverka framtida generationer mer än vi tror. Det jag vill förmedla med min roman är att vi inte kan fly från det förflutna, det finns alltid med oss, säger Therese Slettengren vars egen personliga livshistoria började med en uppväxt i Mälarhöjden och Saltsjöbaden utanför Stockholm.
 
Therese Slettengren bor numera på Lidingö tillsammans med sin familj. Efter att ha jobbat som bolagsjurist i tio år tog hennes passion för skrivandet överhanden. Hon bestämde sig för att utbilda sig till journalist och är i dag verksam som frilansskribent och kommunikatör.